Wata cukrowa naszej produkcji – dla dzieci i dorosłych
Fenomen waty cukrowej tkwi w jej prostocie. Jest ponadczasową słodkością, do której z sentymentem wracają dorośli i od której nie mogą oderwać się dzieci. Pragniemy, aby produkowana przez nas słodycz przynosiła radość oraz przywracała uśmiech na twarzy każdego, kto po nią sięgnie.
Naszą specjalnością jest produkcja waty cukrowej w wiaderkach. Dzięki temu rozwiązaniu, nasi klienci mogą cieszyć się słodkością w dowolnym miejscu oraz czasie. Nasze wyroby nie ustępują jakości świeżo ukręconej wacie na patyku.
Jak powstaje wata cukrowa?
Panuje powszechne przekonanie, iż wata cukrowa jest bombą kaloryczną. Co prawda do jej produkcji wykorzystuje się cukier, lecz jej standardowa porcja ma około 100 kalorii.
Do powstania waty cukrowej potrzebna jest odpowiednia maszyna, wspomniany już cukier oraz pewne zdolności manualne. W procesie produkcji cukier poddawany jest wysokiej temperaturze, która powoduje jego rozpuszczenie. Następnie dzięki szybkiemu obrotowi głowicy, wyrzucany jest poprzez małe otwory i w wyniku kontaktu z zimnym powietrzem zastyga, tworząc długie cukrowe nitki. Kolejny etap wyczekiwany jest przez wszystkie dzieci, należy bowiem sprawnie nawinąć nitki na patyk i oddać się degustacji waty cukrowej.
Jedną z wielu rzeczy, które uwielbiamy w wacie cukrowej, jest prostota jej wykonania. Produkcja tego smakołyku przebiega w kilku etapach, które (w wielkim skrócie) przedstawiamy poniżej:
- pierwszą i najważniejszą rzeczą, której będziesz potrzebować jest oczywiście cukier. Zwykle stosuje się cukier granulowany, który zawiera niewielkie ilości aromatów i barwników spożywczych – te dodajemy później,
- następną rzeczą, której będziesz potrzebować, jest maszyna do waty cukrowej. Mogą to być urządzenia o rozmiarach dla domowych potrzeb lub bardzo duże maszyny przemysłowe,
- następnie cukier umieszcza się na środku maszyny do waty cukrowej, gdzie jest bardzo szybko podgrzewany i wirowany. Po całkowitym podgrzaniu zaczyna się rolować do większej miski za pomocą siły odśrodkowej,
- stopiony cukier chłodzi się i zbiera z zewnętrznej strony miski. Tak powstały produkt końcowy przybiera postać tego, który wszyscy znamy i kochamy – waty cukrowej.