Produkcja waty cukrowej – najlepsze słodycze dla każdego
Wata cukrowa powstaje przez stopienie cukrowej kompozycji i przędzenie jej w cienkie pasma. Są one następnie zbierane na tekturowej tubie lub wiązane w ciągłą masę. Po raz pierwszy opracowana ponad 100 lat temu, wata cukrowa pozostaje ulubioną letnią przekąską na karnawałach, w parkach rozrywki i na stadionach podczas wydarzeń sportowych. Oczekuje się, że wraz z rozwojem wydajniejszych, bardziej zautomatyzowanych maszyn, rynek waty cukrowej znacznie wzrośnie w nadchodzących latach. Produkujemy watę cukrową w różnych formach. Sprzedajemy ją między innymi:
- w wiaderkach,
- w kubeczkach,
- jako przekąska dla dzieci,
- na urodziny czy inne imprezy okolicznościowe.
Jeśli chcesz poznać wyjątkowy smak naszych wyrobów, złóż zamówienie, a my dostarczymy Ci kolorową watę cukrową w wybranej formie. Gwarantujemy szybką dostawę i atrakcyjne ceny. Zapraszamy!
Jak powstaje nasza wata cukrowa?
Wata cukrowa ma włóknistą konsystencję, która czyni ją wyjątkową wśród słodyczy cukierniczych. Ta konsystencja wynika bezpośrednio z cukru użytego do wytworzenia wyrobu i sposobu, w jaki jest on przetwarzany. Na początku produkcji cukier jest materiałem stałym, dostarczanym w postaci pojedynczych granulek. Po stopieniu poszczególne granulki mieszają się i tworzą gęsty, lepki syrop. Ten z kolei jest odwirowywany, tworząc cienkie, twardniejące pasma. Kiedy są one zbierane na stożku, nie są upakowane blisko siebie, lecz zostaje uwięziona między nimi pewna ilość powietrza. Zwiększa to objętość cukierka, nadając mu lekką i puszystą konsystencję.